ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Στο περιβόλι του Προεδρικού με την Πρώτη Κυρία και την Επίτροπο Περιβάλλοντος

Το Προεδρικό γίνεται ''Zero Waste to Landfill''.

Δέσποινα Άσπρου

Tο πρωί της Δευτέρας 24 Απριλίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης  “Zero Waste to Landfil” που διοργάνωσε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά μαζί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το περιβόλι του Προεδρικού Μεγάρου, έναν πολύ όμορφο υπαίθριο χώρο που μέχρι πρόσφατα την ύπαρξή του δεν γνωρίζαμε, και ο οποίος με τις απαραίτητες διαδικασίες, σύμφωνα με την Πρώτη Κυρία, θα εξελιχθεί σε βιολογική καλλιέργεια και θα αξιοποιηθεί ως χώρος για επισκέψεις μαθητών κατά τις περιόδους συγκομιδής με μικρό εκδρομικό χώρο. Η Πρώτη Κυρία έφτιαξε λεμονάδες, οι οποίες προσφέρθηκαν στους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την Ημέρα της Γης που ήταν στις 22 Απριλίου, και χάρη στην κοινή πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου. H εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε κτήριο με πιστοποίηση "Zero Waste to Landfill" (Μηδενικών Απορριμμάτων σε Χωματερή) και σε μια προσπάθεια προώθησης της πράσινης ανάπτυξης.Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Φιλίππα Καρσερά και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Φτάνοντας αρχικά στο περιβόλι του Προεδρικού ή καλύτερα σε αυτόν τον "πνεύμονα πρασίνου" όπως τον αποκάλεσε στην ομιλία της η Πρώτη Κυρία, αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι εκτός της πόλης. Τα ψηλά πράσινα δέντρα, τα κελαηδίσματα των πουλιών, οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και οι ελιές που αντικρύζεις συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που σε γαληνεύει.

"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, είναι ένα μέρος το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Για εμένα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός του λεγόμενου λόφου... Δεν είμαι ειδική στα θέματα περιβάλλοντος και ομολογώ πως τα προηγούμενα χρόνια δεν ήμουν και ο πιο τυπικός πολίτης σε σχέση με τις πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον. Παρακολουθώ όμως τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς εξελίξεις, τις ανησυχητικές - δυστυχώς- συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ίδια ώρα βλέπω τις εξελίξεις τις θετικές και την πρόοδο που πετυχαίνουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που επηρεάζουν και ωθούν τους πολίτες τους σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και προσβλέπω ότι και στην Κύπρο θα εξοικειωθούμε με αυτόν τρόπο. Βλέπω κυρίως τα παιδιά μου και τους φίλους του μέσα από τις δραστηριότητές τους πως ευτυχώς αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση, πολύ περισσότερη απ' ότι εμείς και οι περισσότερες γενιές και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο", παραδέχεται η Πρώτη Κυρία.

Η Πρώτη Κυρία τόνισε μεταξύ άλλων πόσο σημαντική είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Όπως μάς ενημέρωσε η Φιλίππα Καρσερά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο σύζυγός της τα προεδρικά του καθήκοντα, θέλησαν να εκμεταλλευτούν ό,τι ήταν διαθέσιμο στο περιβόλι, ενώ η ίδια κατά την ομιλία της ταξίδεψε πίσω στον χρόνο και θυμήθηκε την περίοδο που εργαζόταν ως διπλωμάτης και το πόσο την εντυπωσίαζε αυτή η έκταση πρασίνου.

Στην παρουσίαση βρέθηκαν και παιδιά από το Γυμνάσιο Σολέας, τα οποία έφτιαξαν μπισκότα με καρπούς από το περιβόλι. 

Πιο συγκεκριμένα, είπε: "Πριν από αρκετά χρόνια εργαζόμουν εδώ, κάπου εκεί στο διπλωματικό γραφείο που είχε ένα πάρα πολύ ωραίο κτήριο και με εντυπωσίαζε πάντα ο περιβάλλοντας χώρος, το πράσινο που δεν μπορούσες να το συνειδητοποιήσεις αν περνούσες έξω από τη λεωφόρο και θεωρούσα πάντα πάρα πολύ τυχερούς τους ανθρώπους που εργάζονταν στη Προεδρία και γι' αυτό τον λόγο. Όμως, συνήθως αυτό το περιβόλι και αυτός ο ελαιώνας ήταν συνήθως κλειστά... Έτσι όταν εμείς ήρθαμε με την ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου και περπάτησα σε αυτό τον χώρο, θεώρησα αμέσως ότι είναι χρέος μου να συμβάλω ώστε όλοι αυτοί οι χώροι να γίνουν και φιλικοί προς το περιβάλλον και να γίνουν επισκέψιμοι και να αξιοποιηθούν ότι υπάρχει για κοινωφελείς σκοπούς". Θέλοντας λοιπόν να κάνει τα λόγια της πράξη, υπό την πρωτοβουλία της κόπηκαν τα λεμόνια και τα πορτοκάλια του περιβολιού και φτιάχτηκαν λεμονάδες και πορτοκαλάδες, οι οποίες μέχρι να εξαντληθούν προσφέρονται στους καλεσμένους του Προεδρικού, ενώ μπουκαλίτσες με λεμονάδες που έφτιαξε η ίδια δόθηκαν σε όσους βρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση με το μήνυμα: "Εναρμονιζόμαστε με έναν πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής. Αξιοποιούμε ότι μάς προσφέρει απλόχερα η φύση. Ξεκινάμε σήμερα από την Προεδρία. Το Μηδέν, το Μείζον".

Πέρα από τις δροσιστικές και ιδιαίτερα εύγεστες home-made λεμονάδες και πορτοκαλάδες της Πρώτης Κυρίας, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα και διάφορες άλλες νοστιμιές τις οποίες έφτιαξαν μαθητές από το γυμνάσιο Σολέας.

Πέρα από τον φρέσκο χυμό που έφτιαξε η Πρώτη Κυρία, οι καλεσμένοι δοκίμασαν επίσης σιροπιαστή λεμονόπιτα από τη σοδειά που απέμεινε και μπορούσε να αξιοποιηθεί Μάρτιο-Απρίλιο και μπισκότα που έφτιαξαν οι μαθητές.

"Το γενικότερο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση και την πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι δράσεις, όπως και αυτή ώστε να επενδύσουμε σε πρακτικές που μπορούν να ωφελήσουν τον πλανήτη και κατ' επέκταση την υγεία μας... Η φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων του zero waste μετατρέπεται πλέον σε ανάγκη. Η αρχή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, από το σπίτι μας, αλλά και από την εργασία μας. Εμείς ξεκινήσαμε από το Προεδρικό Μέγαρο γιατί θεωρούμε ότι η Προεδρία πρέπει να αποτελεί καθρέφτης και η καλή εικόνα του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Και η απόκτηση - προσωπική μου άποψη- μέσω του τρόπου ζωή μας περιβαλλοντικής συζήτησης αποτελεί αδιαμφισβήτητα δείγμα πολιτισμού... Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο χώρος της Προεδρίας θα μετατραπεί σε αυτό που νομίζω όλοι θα θέλαμε να ήταν όλοι οι Κύπριοι, ένας χώρος για τον οποίο ο ντόπιος θα ήταν πολύ περήφανος και ο ξένος θα φεύγει εντυπωσιασμένος. Θα πω με βεβαιότητα ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τον κάνουμε όπως τον θέλουμε και σήμερα είναι η επίσημη πρώτη και υπάρχει πάρα, πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας", σημείωσε η Πρώτη Κυρία ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ λίγες διαδικασίες όπως ο καθαρισμός του χώρο και στο πλάνο υπάρχουν πολλές ακόμη δραστηριότητες ώστε να αξιοποιηθεί το περιβόλι και οι καρποί του - κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ θα εμπλουτιστεί και με άλλα δέντρα που βοηθούν την άγρια πανίδα.

Η Βίκυ Ανδρέου και η Πίτσα Ξιουρή.

Ο Μάικ Σπανός και η Μαρία Παναγιώτου.

Η Φρόσω Γεωργίου και η Μαρία Στατιώτη

Ο Κρις Χριστοδούλου, ο Απόστολος Αποστόλου, ο Μάικ Σπανός, ο Πέτρος Ξενοφώντος και ο Ανδρέας Γρηγορίου.

Η Κατερίνα Οικονόμου, η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η Φρόσω Γεωργίου, η Μαρία Παναγιώτου και η Μαρία Στατιώτη.

Η Δέσποινα Άσπρου, η Ειρήνη Χριστοφόρου, ο Κλεάνθης Κλεάνθους, η Χριστίνα Αντωνίου και η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Αλετράρης και ο Ανδρέας Νεοκλέους.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS